Nodots LOIB sagatavotais MK Komisijas Informatīvais ziņojums

I n f o r m a t ī v a i s    z i ņ o j u m s

par Ministru kabineta izveidotās Komisijas

PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaita un masu kapu vietu noteikšanai, informācijas par represijām un masveida deportācijām apkopošanai un Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu aprēķināšanai darbību

laikā no 2013.gada 07.novembra līdz 2014.gada 31.decembrim

Komisijas priekšsēdētājs

Jānis Tomels__________

Rīgā, 2015.gada 7.janvārī

PASKAIDROJUMS  par finansējuma izlietojuma mērķiem un uzdevumiem

Ministru kabineta izveidotā Komisija PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaita un masu kapu vietu noteikšanai, informācijas par represijām un masveida deportācijām apkopošanai un Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu aprēķināšanai (turpmāk – Komisija) pēc vairāk nekā četru gadu pārtraukuma savu darbību atsāka ar Ministr Kabineta 07.11.2013. rīkojumu Nr. 537. Komisijas darba vajadzībām 2013.gadā tika piešķirti 10`000 LVL (desmit tūkstoši latu), bet 2014.gadā šim darbam ar Finanšu ministrijas 2014.gada 29.septembra rīkojumu Nr. 536 tika noteikts finansējums 34`620 EUR apmērā. Tāpēc šajā informatīvajā ziņojumā tiek sniegta informācija par Komisijas darbā izmantotajiem un plānotajiem līdzekļiem abos periodos.

  1. Par 2013.gada finansējuma 10`000 LVL jeb 14`228,72 EUR izlietojumu (1.pielikums)

Laikā 2009.-2013.gadam, kad apturētās Komisijas darbu turpināja tās locekļu un pētnieciskajā darbā iesaistīto zinātnieku izveidotā sabiedriskā organizācija – Latvijas okupācijas izpētes biedrība (LOIB), pētnieciskais darbs tika turpināts uz sabiedriskiem pamatiem. Rezultātā radās daudzas iestrādes, tika noorganizētas vairākas starptautiskas konferences, semināri un citi pasākumi, izdotas vairākas grāmatas par PSRS laikā Latvijai radītiem zaudējumiem. Pētnieciskajā darbā atklājās, ka PSRS savā pastāvēšanas laikā milzīgus līdzekļus ieguldīja tieši Militāri rūpnieciskajā kompleksā (MRK). Taču šajā darbā iesaistītie speciālisti, kuri dziļi pārzina PSRS militārās sistēmas specifiku un tādēļ arhīvos spēj atšifrēt tā laika dokumentos vairākkārtīgi dziļi maskēto informāciju par PSRS bruņošanās mērķim veltītajiem ļoti apjomīgajiem resursiem, ir cienījamos gados. Tāpēc viņu zināšanas jāizmanto, neatliekot uz tālāku laiku. Līdz ar to šis finansējums tika veltīts vairāk pētījumiem par PSRS MRK nodarītiem zaudējumiem Latvijas tautsaimniecības attīstībai un videi okupācijas laikā. Kā liecina pētījumi, šis MRK atstājis ļoti dziļas un ilglaicīgas negatīvas sekas līdz pat mūsdienām, radīdams lielus ekonomiskus un sociālus zaudējumus Latvijas valstij. Tas izskaidro mūsdienu situāciju Latvijā daudzās jomās, kas arī ir Komisijas mērķis.

  1. Par 2014.gada finansējuma 34`620 EUR  izlietojumu (2.pielikums)

Šis finansējums tiek izlietots sekojošu Komisijas uzdevumu izpildei:

- 2013.gada pētījumu pabeigšana un ekspertīze;

- pirmās komisijas laikā (2005-2009) iesākto pētniecisko darbu turpināšana;

- ar Lietuvas, Igaunijas un Polijas starptautisko tiesību speciālistiem kopējas juridiskās bāzes izstrāde represētajām personām individuālu kompensāciju pieprasīšanai no PSRS mantinieces Krievijas. Šis darbs ir steidzams, jo represētās personas, kurām pienākas kompensācijas no Krievijas, represijās bojātās veselības stāvokļa vai vecuma dēļ nomirst, nesaņēmušas pat morālu kompensāciju (atvainošanos).

1.pielikums

PĀRSKATS  par dotācijas izlietojumu 2013/2014.gadā

Nr. Izdevumu posteņi Rezultāts Izmaksas

EUR

1 Pētījums „Okupācijas varas īstenotā militarizācija Latvijas PSRS vietējās pārvaldes struktūrās un sabiedriskās dzīves jomā” Pamatmērķis – turpināt MK komisijas iesākto darbu, padziļināti pētot PSRS militārisma sociāli-ekonomisko ietekmi PSRS laika okupētajā Latvijā, jo tas dod labāku izpratni par tautsaimniecībā un arī sabiedrībā notiekošajiem procesiem mūsdienās.

Pētījuma rezultāts- uz Latvijas arhīvos apzināto dokumentu pamata iegūts informatīvs apkopojums par PSRS militārisma būtību un tā ietekmi uz Latvijas sabiedrību no PSRS okupācijas laika līdz pat mūsdienām.

1707
2 Pētījums „Padomju impērijas koloniālā politika un Latvijas kolonizācija 1940.-1990.” izstrāde (1.daļa) Pamatmērķis- uz arhīvu dokumentu bāzes atklāt un parādīt PSRS impērijas koloniālo politiku un Latvijas kolonizāciju.

Pētījuma rezultāts- uz arhīvos apzināto dokumentu pamata iegūta zinātniskās monogrāfijas 1.daļa par šo jautājumu

1707
3 Pētījums „PSRS Militāri rūpnieciskā kompleksa darbība Latvijas PSRS rūpniecībā –viens no iemesliem Latvijas rūpniecības sabrukumam pēc neatkarības atgūšanas” (1.daļa) Pamatmērķis – uz Latvijas arhīvu u.c. izpētīto dokumentu pamata iegūt informāciju par PSRS MRK* darbību Latvijas rūpniecībā okupācijas laikā. Apzināt rūpnīcas, kuras cēla Latvijas teritorijā, lai tajās ražotu produkciju militārām vajadzībām.

Rezultātā – sastādīts Latvijas PSR tautsaimniecības rūpnīcu saraksts, kurām bija MRK pasūtījums un PSRS Aizsardzības ministrijas tiešas pakļautības rūpnīcu saraksts.

Uz arhīvu dokumentu pamata apkopoti materiāli par lielākajām tautsaimniecības rūpnīcām, kurām bija MRK pasūtījums.

1992
4 Pētījums „PSRS militārā budžeta apjoms Latvijā 1946.-1960.gadam” Pamatmērķis- uz PSRS laika dokumentu pamata iegūt informāciju, kas apliecina faktisko bilanci starp Latviju un PSRS, kā arī budžeta ieņēmumu un izdevumu struktūru 1946.-1960.gadam.

Pētījums rezultātā sniedzis atbildes uz būtiskiem jautājumiem par laiku1946. – 1960.gadam:

-       Cik lielas investīcijas un no kādiem avotiem Latvijas ekonomikā faktiski veica PSRS;

-       Cik izmaksāja okupācijas karaspēka atrašanās Latvijā un no kādiem līdzekļiem tas tika finansēts.

996
5 Seminārs Viļņas Seimā par Latvijas MK Komisijas un Lietuvas nacistu un padomju okupācijas režīma noziegumu izvērtēšanas  komisiju sadarbību (ceļa izdevumi un viesnīca divām personām) Seminārs Lietuvas  Seimā bija plaši organizēts, piedaloties augstākām Seima amatpersonām un masu mēdiju pārstāvjiem. Notika arī SOTIS asociācijas (kas dibināta, pamatojoties uz Latvijas LOIB biedrības pieredzes pamata) dibināšanas sanāksme, kurā dalījāmies pieredzē un vienojāmies par turpmākās sadarbības pamatviezieniem Komisijas ietvaros 166
6 Grāmatas „Padomju Savienības nodarītie zaudējumi Baltijā” tulkošanas darbi krievu valodā Iztulkota krievu valodā un izrediģēta grāmata 260 lpp. apjomā, kas gatava nodošanai iespiešanai.

Šajā grāmatā ir 6 valstu pārstāvju 20 referāti, kas tika nolasīti 2011.g. LOIB organizētā konferencē par PSRS nodarītajiem zaudējumiem šajās valstīs tautsaimniecības, demogrāfijas un vides jomās.

Šāda informācija nepieciešama krievvalodīgai sabiedrības daļai.

2989
7 Konference „Latvijas rūpniecība pirms un pēc neatkarības atjaunošanas” Kā zināms, Latvijas rūpniecība pirms PSRS okupācijas daudzās jomās bija augstākā līmenī nekā PSRS, jo pirmskara Latvija nepieredzēti strauji attīstījās. Konferences mērķis bija – noskaidrot, kas notika ar šo rūpniecību pēc PSRS okupācijas 1940.gadā, kā tā tika pārveidota 50 gados esot PSRS sastāvā un kādēļ pēc neatkarības atgūšanas liela daļa no rūpnīcām sabruka. Rezultātā – pirmo reizi tika sniegta atklāta  informācija, par ko 90-tajos gados nedrīkstējām runāt un ko vēl nezinājām un nesapratām. Uz šo faktu fona tika izvērtēta arī mūsdienu Latvijas rūpniecība un tās perspektīvas.14 referātos, ar ko uzstājās bijušo lielo rūpnīcu vadītāji, tautsaimniecības speciālisti, bijušie ministri un ierēdņi,  sniegtā informācija ļaus turpmāk veidot objektīvu, zinātniskajā apritē akceptētu izpratni par PSRS okupācijas sekām Latvijas tautsaimniecībā, tai skaitā rūpniecībā līdz pat mūsdienām. 3770
8 Konferences materiālu apkopošana, rediģēšana Apkopotie konferences materiāli būs pamats attiecīgas grāmatas izdošanai ar mērķi sniegt sabiedrībai labāku izpratni par PSRS laika ietekmi uz Latvijas t/s atsevišķām nozarēm. 900
Pavisam izlietoti 14227

(atlikumā – 2 EUR)

*MRK – militāri rūpnieciskais komplekss. Pēc padomju Enciklopēdijās skaidrotā: “MRK ir organizāciju, zinātniski pētniecisko iestāžu  un rūpnīcu kopums, kurās izpilda valsts militāro pasūtījumu, t.i., ražo produkciju un sniedz pakalpojumus valsts aizsardzības un armijas interesēs.” (Tātad – visas rūpnīcas,  ražotnes un zinātniski-pētnieciskās iestādes, kurām ir militārais pasūtījums, jāpieskaita MRK …).

2.pielikums

PĀRSKATS  par dotācijas izlietojumu 2014/2015.gadā

Nr Nosaukums Pamatojums Izmaksas

EUR

Samaksāts EUR līdz

31.12.14.

Piezīmes
1 Pētījums – PSRS militārā budžeta apjoms Latvijas PSR 1960.-1975.gadam 2013.gada ietvaros jau izstrādāts pētījums – PSRS militārā budžeta apjoms Latvijas PSR 1946.-1960.gadam. Lai šī aina būtu pilnībā skaidra, jāturpina pētīt nākošais periods 1960.-1975.g. 1900

380

avanss

Noslēgts līgums
2 Metodikas izstrāde, kā aprēķināt demogrāfisko rādītāju „cilvēkgadi” ekonomiskās mērvienībās Ir apzināti kaut aptuveni demogrāfiskie zaudējumi cilvēkkgados. Taču nav zināms, kā šos skaitļus salīdzināt (izteikt) ar ekonomiskajiem rādītājiem. Rezultātā – tiks iegūta metodoloģija, pēc kuras varēs pilnībā veikt demogrāfisko zaudējumu aprēķinus 1500 0
3 Standarta izstrāde intervijām, ko sniegtu PSRS laika augstākā līmeņa tautsaimnieki, saimnieciskās darbības vadītāji un speciālisti, statistiķi, dažādu jomu valsts struktūru vadītāji Tā kā pagājuši vairāk nekā 20 gadi, mēs jau šobrīd esam zaudējuši daudzu cilvēku būtiskās dzīvās liecības par to, kas un kā dzīvē īstenojās padomju varas laikā. Lai paspētu vēl iegūt šādu (atlikušo) informāciju, steidzami jāizstrādā interviju karti-standartu un intervējamo sarakstu 1000 0
4 Pētījums „Latvijas Republikas pilsoņi PSRS urāna ieguves nometnēs un kombinātos jeb t.s. “Urāna Gulagā” (1945 -1950) – jeb materiāls grāmatas “Latvieši Staļina impērijas urāna raktuvēs” manuskripta sagatavošanai un izdošanai Komisijas mērķos un uzdevumos noteiktā nepieciešamība noskaidrot mūsu historiogrāfijā piemirsto “Urāna Gulagā” ieslodzīto personālijas, skaitu, bojā gājušo kapu vietas un dzīvi palikušo likteņus padomju okupācijas varas un jurisdikcijas sistēmā. Tiks apkopota un adaptēta Komisijas darba vajadzībām metodika, ko izmanto citās valstīs, aprēķinot pieprasāmo – gan personu individuālo, gan kolektīvo, grupu zaudējumu – atlīdzību personām, kuras bijušas ieslodzītas līdzīgās īpaša rakstura urāna ieguves nometnēs. Līdz šim mazizpētītās tēmas padziļināts pētījums piesaistīs interesi Latvijas sabiedrībā un Eiropas Savienībā 2500 500 avanss Noslēgts līgums
5 1949.g. martā deportēto Latvijas iedzīvotāju izsūtījumu vietu karšu krājuma sagatavošana izdošanai par Omskas un Tomskas apgabaliem Sagatavotais Latvijas iedzīvotāju izsūtījumu karšu krājums ~150 lpp. ir nozīmīgs gan Komisijas  pētniecības darbā, gan interesentiem un pašiem izsūtītajiem to atrašanās vietu un kapu vietu noteikšanai 1949.-1958.gadam šajos apgabalos 1900 1900 Noslēgts līgums, darbs pabeigts un nodots
6 Pētījums – Padomju impērijas koloniālā politika un Latvijas kolonizācija 1940.-1990. (2.daļa) Par šo būtisko tēmu 2013.gadā par MK Komisijas līdzekļiem jau bija izstrādāta pētījuma 1.daļa.

Rezultātā – iegūts zinātniskos darbos izmantojams akadēmisks pētījums par PSRS koloniālās politikas rezultātā Latvijai radītiem zaudējumiem demogrāfijas, kultūras un sociālā jomā

2800 2800 Noslēgts līgums, darbs pabeigts un nodots
7 Digitālās kartotēkas izveidošana par PSRS karaspēka daļu nodarītajiem zaudējumiem videi un tautsaimniecībai (~300 vietām) Iepriekšējās darba posmā MK Komisijas uzdevumā ir izstrādāti pētījumi par PSRS okupācijas armijas nodarītajiem zaudējumiem, ko turpinājuši pētnieki ar ziedojumu palīdzību LOIB darbības ietvaros. Lai pabeigtu šo pētījumu, bija jāizveido datu bāze par karaspēka daļām, kur un kad tās bijušas Latvijā un kādi zaudējumi konkrētai ģeogrāfiskai vietai tikuši nodarīti (visas 300 kartītes ar vietu apsekošanas fotogrāfijām ir apkopotas šajā kartotēkā) 2400 2400 Noslēgts līgums, darbs pabeigts un nodots
8 Divu neatkarīgu ekspertu izvērtējums 2013.g. pētījumam – PSRS Militāri rūpnieciskā kompleksa darbība Latvijas PSRS rūpniecībā –viens no iemesliem Latvijas rūpniecības sabrukumam pēc neatkarības atgūšanas Lai novērstu kļūdas, katram pētījumam nepieciešams neatkarīgu ekspertu izvērtējums 1200 240 avanss Noslēgti divi līgumi
9 Divu neatkarīgu ekspertu izvērtējums 2013.g. pētījumam – Padomju impērijas koloniālā politika un Latvijas kolonizācija 1940.-1990. Lai novērstu kļūdas, katram pētījumam nepieciešams neatkarīgu ekspertu izvērtējums 1000 200 avanss Noslēgti divi līgumi
10 Neatkarīga eksperta izvērtējums 2013.g. pētījumam – PSRS militārā budžeta apjoms Latvijā 1946.-1960.gadam Lai novērstu kļūdas, katram pētījumam nepieciešams neatkarīgu ekspertu izvērtējums 500 0 Noslēgts līgums
11 Grāmatas „Padomju Savienības nodarītie zaudējumi” tulkošana angļu valodā Ņemot vērā daudzās atsauksmes un priekšlikumus par nepieciešamību tulkot, lai šo informāciju varētu dot tālāk starptautiskai sabiedrībai 2000

0
12 Komisijas Mājas lapas izstrāde Masu mēdijos nav informācijas par MK komisijas darbu, bet krievu medijos ļoti daudz dezinformācijas, tāpēc jāizveido aktualizējamu informatīvu avotu 2900 0
13 LOIB administratīvie izdevumi Šī finansējuma apguves organizēšana: grāmatveža alga, darbu organizēšana, dokumentu formēšana, materiāli, sakari u.c. tehniskie izdevumi 1813 330

avanss

Noslēgti divi  līgumi
14 Latvijas Nacionālā arhīva  iepriekšējās Komisijas laikā nepabeigtie darbi –  datu bāzes izveidošana par PSRS represētajām personām No LR Iekšlietu ministrijas Informācijas centra saņemtās represēto personu kartotēkas – datu ievade, apstrāde 9507 0 Noslēgts līgums
15 Komisijas pārstāvju braucieni uz Poliju, Lietuvu un Igauniju Nepieciešamas tikšanās ar šo valstu starptautisko tiesību speciālistiem un cilvēkiem, kuriem jau ir pieredze konkrētajā jomā, lai vienotos par kopīgu sadarbību 800 0
16 Baltijas semināra rīkošana kopā ar Lietuvas, Igaunijas un Polijas starptautisko tiesību ekspertiem, lai kopā ar šo valstu speciālistiem izstrādātu juridisko bāzi represētajām personām individuālu kompensāciju pieprasīšanai no PSRS mantinieces Krievijas Katrai no šīm četrām valstīm (Latviju ieskaitot) starptautiskās tiesās, ANO u.c. joprojām ir sava negatīvā pieredze un precedenti kompensāciju pieprasīšanai represētajām personām no Krievijas. Nepieciešams apvienoties šī jautājuma risināšanai. Rezultātā tiks iegūts pārskats par Baltijas valstu un Polijas pieredzi, izstrādāts turpmākās stratēģiskās kopdarbības plāns kopīga juridiskā pamatojuma sagatavošanai 900 0
Kopā 34620 8750

Piezīme: no 2014.gada 8.decembra (08.12.2014. līgums  nr.1-6.1/69 ar Tieslietu ministriju) līdz  31.decembrim:  noslēgti 12 līgumi,  izmaksāti avansi 5 personām,  pieņemti un apmaksāti trīs pabeigti darbi (5.p, 6.p, 7.p.),   izsludināta 1 cenu aptauja (11.p).

MK Komisijas locekle,

LOIB valdes priekšsēdētāja

R.Pazdere

Publicēsts: 27.04.2015

Saites

Iestāšanās veidlapa, bankas konta Nr.

Ja vēlaties iestāties LOIB, izdrukājiet un aizpildiet iesniegumu, kas pieejams zem esošajā saitē. Aizpildīto iesniegumu jāiesniedz kontaktos norādītajā adresē vai  elektroniski parakstītu pa e-pastu:  loib@inbox.lv Banka: a/s  C itadele, konta Nr.  LV17PARX0017258430001

Kontakti

LATVIJAS  OKUPĀCIJAS  IZPĒTES  BIEDRĪBA

Reģ.Nr. 40008149020

.

Akadēmijas laukums 1, Rīga, LV-1050 Birojs: Šķūņu iela 11-206, Rīga, LV-1050

.

Tālr: 29 521 934, E-pasts: loib@inbox.lv;  www.loib.lv

Nosūtīt e-pastu biedrībai

Ja vēlaties nosūtīt biedrībai e-pastu, spiediet uz zemāk esošo saiti loib@inbox.lv

Lapas karte

Lai apskatītu lapas karti, spiediet uz zemāk esoši saiti